Fiți oameni!

Acasă » Fiți oameni!

În piesa de teatru „Rinocerii” a lui Eugen Ionescu,  un virus atacă oamenii dintr-un orăşel, transformându-i în rinoceri. Unul după altul, tuturor li se schimbă aspectul fizic, sar şi umblă în patru labe, şi se transformă treptat în animale. Un singur om se hotărăşte să se opună virusului. Privind la toţi prietenii lui deveniţi acum animale, acesta se ridică de la masă, se agită, şi strigă cît poate de tare:  “Sunt ultimul OM, vreau să rămân OM până la capăt!

……

Articolul poate fi ascultat și pe Spotify  (02:48 min) sau poate fi citit mai jos. Poți primi articolele și pe email sau Whatsapp dacă te abonezi aici.

…..

Mesajul sugerat de Ionescu este că e posibil să îţi pierzi demnitatea umană, puţini fiind aceia care şi-o menţin până la capăt.  Dar oare ce înseamnă să fii om? Ce defineşte umanitatea? În timp ce meditam la acest subiect, mi-am amintit de o provocare pe care o lansa pe blogul său fostul reporter de televiziune Mile Cărpenişan în 2010, cu puţin timp înainte de a trece la cele veşnice, la doar 34 ani. El scria: Ei bine, vă adresez tuturor o provocare… Vă provoc să fiţi oameni şi să o demonstraţi măcar o săptămână în faţa tuturor… În fiecare zi, vă provoc să faceţi câte o faptă bună astfel încât peste o săptămână să văd de la toţi 7 poveşti care să descrie păţaniile ce i-au facut să se simtă din nou oameni printre oameni. Și eu o să mă supun aceluiaşi test, iar alături de mine și soţia mea va trece probele de foc.

 Ce înseamnă să fii om? Pentru Mile Cărpenişan, umanitatea era legată de faptele bune pe care le facem pentru semenii noştri. Eu ce să zic? Alţii mult mai pricepuţi decât mine au dat diferite răspunsuri de-a lungul istoriei. De aceea, nu vreau să vin cu un alt răspuns, ci cu o sugestie de model. Apropiindu-ne de Sărbătoarea Paştelui, ne aducem aminte de cuvintele guvernatorului roman Pilat, care a spus, arătând spre Mântuitorul Iisus: ECCE HOMO, adică IATĂ OMUL!

Chiar și astăzi, după 2000 de ani, Isus Hristos continuă să rămână modelul suprem de OM pe care cineva l-ar putea adopta. Haideți să căutăm să ne asemănăm tot mai mult cu El, în caracter şi comportament. Folosind metafora din piesa lui Ionescu, să declarăm cu convingere: “Chiar dacă toţi ceilalţi se transformă în rinoceri, eu vreau să rămân om. “

Cu cât înaintăm mai mult în viaţă, ne schimbăm cu toţii… uniii în bine, alţii în rău. Într-o lume în care este tot mai greu să rămâi uman, nu vă lăsaţi transformaţi în rinoceri.

RĂMÂNEŢI OAMENI!

Un text de Florin Fodor