Cel ce salvează o viaţă, salvează lumea întreagă

Acasă » Cel ce salvează o viaţă, salvează lumea întreagă

Povestea de viaţă a lui Oskar Schindler este fascinantă. Membru al Partidului Naziştilor, un afemeiat şi alcoolic căruia îi plăcea viaţa bună, a ajuns să îşi cheltuiască averea şi să-şi pericliteze viitorul, pentru a salva vieţile a aproape 1.300 evrei. Astfel, el a abandonat politica propriului partid nazist, dintr-un materialist feroce devenind un altruist, un iubitor de semeni. Ce l-o fi motivat să facă această schimbare? Nu ştim dacă a avut un moment divin de iluminare, dar istoria ne spune că într-o lume egoistă şi lacomă, acest om a ales să se sacrifice pentru alţii.

Articolul poate fi ascultat și pe Spotify (04:36 min) sau poate fi citit mai jos.

Într-o scenă finală a filmului Lista lui Schindler, Schindler (jucat de Liam Neeson) are o întâlnire cu cei pe care îi salvase din lagărele de concentrare. La plecare, unul dintre evrei îi dăruieşte o scrisoare semnată de toţi cei salvaţi, împreună cu un inel pe care era inscripţionat: “Cel ce salvează o viaţă, salvează lumea întreagă”. Schindler se înduioşează, şi cu glasul tremurând spune: “Oh, de aş mai fi salvat câţiva… Dacă aș fi vândut mașina aceasta… oh, de aș fi vândut mașina aceasta, aș fi salvat încă zece evrei! Ce nevoie aveam eu de această mașină?… Dacă aș fi vândut acul acesta de cravată, aș fi salvat încă doi!”Aş fi putut salva mai mulţi, aş fi putut salva mai mulţi… oh, dacă aş fi avut mai mulţi bani…!”

 

Expresia „Cel ce salvează o viaţă, salvează o lume întreagă” provine din Talmud şi accentuează importanţa fiinţei umane. Fiecare individ este creat după chipul Celui Preaînalt şi de aceea are valoare.

Preocuparea altruistă a lui Schindler pentru binele altora ar trebui să fie un exemplu şi pentru noi, astăzi. Într-o situaţie de criză cum este cea de acum, tendinţa noastră naturală este aceea de a ne preocupa de nevoile noastre. Şi totuşi, cei care se consideră credincioşi sunt conştienţi că au o chemare mai înaltă, aceea de a-şi iubi aproapele ca pe ei înşişi. În timp ce ai grijă de tine și de familia ta, nu uita că s-ar putea ca în jurul tău să existe oameni cu nevoi mai mari decât ale voastre. Pentru aceştia, tu poţi fi o binecuvântare.

Unii sunt bătrâni cărora le-ai putea cumpăra mâncare. Alţii sunt bolnavi care au nevoie de medicamente. Dar mai sunt şi alţii ale căror probleme nu se observă la prima vedere. Aceştia sunt cei îngrijoraţi, deprimaţi sau cu atacuri de panică, din pricina situaţiei actuale. Ei au nevoie de speranţă, deoarece în momente ca acestea ajung să pună la îndoială scopul existenţei lor pe pământ.

Loren Eisley povesteşte despre o furtună care a adus pe ţărm o mulţime de stele de mare. Un om care se plimba pe plajă a observat un băieţel ridicând stelele de mare şi azvârlindu-le în ocean. Curios, omul l-a întrebat: “Ce faci aici?” Băieţelul i-a răspuns: “Salvez stelele de mare, le arunc înapoi în ocean. Dacă rămân pe ţărm, ele vor muri.” “Băiete, i-a spus omul, tu nu vezi că pe plajă sunt mii şi mii de stele de mare? Ceea ce faci tu nu contează!” După ce a ascultat politicos, băiatul s-a aplecat, a ridicat o altă stea de mare şi a aruncat-o în apă. Apoi, zâmbind omului, i-a spus : “A contat pentru aceasta.”

S-ar putea să te asemeni cu omul din poveste, care s-a gândit că nevoile celor din jur sunt atât de mari, încât oricum ajutorul lui nu ar conta prea mult. Dar te provoc să urmezi mai degrabă modelul băieţelului. Nu fii nepăsător faţă de aproapele tău care se găseşte în nevoie. Dacă îţi poţi vizita vecinul, fă-o. Spune-i că lumea nu se va sfârşi aici, ci împreună vom trece biruitori mai departe. Dedică 10 minute în fiecare zi şi sună-ţi prieteni. Arată-le că-ţi pasă de ei. Încurajează-ţi rudele care se îngrijorează. Spune-le că Dumnezeu îi iubeşte şi este în controlul vieţii lor. Roagă-te pentru toţi aceştia. Demonstrează practic dragostea creştină, după modelul Mântuitorului Hristos. Fiecare faptă bună a ta contează! ”Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”. Doar că, spre deosebire de stelele de mare, oamenii pe care tu îi atingi au un suflet cu o valoare veşnică.